Software-updates

De laatste jaren geven ondersteunen fabrikanten veel langer software-updates dan in de tien jaar daarvoor. Was je Android-telefoon in 2015 vaak na drie jaar al niet meer veilig, rond 2025 is zeven jaar lang beveiligingsupdates geen uitzondering meer. Wat doen deze updates en waarom is dit zo veranderd de laatste jaren? Hoe zit het met Apple? En natuurlijk, hoe weet je hoe lang een telefoon mee gaat? Dat leggen we allemaal uit in deze blogpost.

Wat zijn beveiligingsupdates?

Jouw telefoon, of het nu een iPhone is of een Android, krijgt twee soorten updates: besturingssysteem-updates en beveiligingsupdates. De eerste zorgt bovenal voor nieuwe functionaliteit, de tweede verbetert de beveiliging van jouw toestel. Omdat zowel iOS op je iPhone alswel Android vandaag de dag nauwelijks belangrijke nieuwe functionaliteit toevoegt aan het besturingssysteem, raden wij je aan om goed op te letten hoeveel jaar jouw nieuwe toestel van beveiligingsupdates wordt voorzien.

De beveilingsupdates zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gedicht voor een toestel. Dit soort lekken komen voor in zowel Android als iOS en zijn ontzettend divers, variërend van het op afstand uitvoeren van willekeurige programma's tot het omzeilen van beveiliging om toegang te krijgen tot foto's. Gelukkig zijn niet alls bugs zo ernstig als deze twee van ruim tien jaar geleden.

Verschillen iPhone en Android

Tien jaar geleden was het verschil tussen iOS en Android groot wanneer het aankwam op hoe lang een telefoon beveiliginsupdates krijgt. Telefoons met Android hadden (en hebben nog steeds) drie belangrijke verschillende partijen die moeten samenwerken. Apple was uniek in dat het haar eigen chipset, hardware én besturingssysteem uitbracht. Inmiddels is de samenwerking voor sommige fabrikanten zo goed, dat het de iPhones evenaart. Helaas zijn er nog steeds fabrikanten van Androidtoestellen die dit slecht aanpakken.

Zijn beveiligingsupdates nu nog net zo belangrijk als tien jaar geleden?

Eigenlijk wel. Hoewel de bugs die nu gevonden worden meestal minder ernstig zijn, staat er meer op het spel dan tien jaar geleden. In maart 2025 gebruikte één op de drie Nederlanders de ING app op hun telefoon, de apps van andere banken nog daargelaten. Dat was tien jaar geleden niet zo.

Maar er is ook goed nieuws. Tien jaar geleden kregen de oudere iPhones beveiligingsupdates, maar waren Android-toestellen na een jaar of twee, drie gewoonweg afgeschreven op gebied van beveiliging. Dat had er mee te maken dat de fabrikant van het toestel verantwoordelijk waren voor updates, maar die hadden er geen enkel baat bij. Niet alleen kost het moeite om updates uit te brengen, jij als consument koopt nog later een nieuw toestel ook. Apple was toen al de uitzondering op de regel. Vandaag de dag is zeven jaar ondersteuning het streven voor Android en iOS, omdat steeds meer updates via Android zelf (dus via Google) worden uitgebracht in plaats van de fabrikant. Het kost dus aanzienlijk minder moeite voor de fabrikant. Daarnaast dwingt de Europese Unie onder de right to repair fabrikanten om hun toestel te blijven ondersteunen met beveiligingsupdates.

De toekomst

Voor zowel repareerbaarheid als software-updates komen er in 2025 grote veranderingen aan. Vanaf 20 juni 2025 gaan de EU-regels in waardoor fabrikanten verplicht worden een energielabel te geven aan nieuwe telefoons. Tweakers.net heeft een uitstekend artikel geschreven wat de diepte in duikt.

Hoe worden software-updates meegenomen in de test?

Het grote verschil tussen de verschillende fabrikanten (en soms zelfs modellen) is hoeveel jaar beveiligingsupdates wordt beloofd. Wij onderzoeken dit op basis van verschillende bronnen en vatten deze informatie samen op de detailpagina van elk toestel. Het aantal jaar beveiligingsupdates voor ieder toestel nemen we mee in de test. Vind je software-ondersteuning in de vorm van beveiligingsupdates belangrijk of juist niet, dan kan je dit aangeven in de test.

De gegevens die worden gebruikt in de test verschillen per merk (bijvoorbeeld Samsung), serie (bijvoorbeeld Samsung Galaxy S) en model (bijvoorbeeld Samsung Galaxy S25). Hieronder is per merk gegroepeerd hoeveel jaar ondersteuning hun slechtst en best ondersteunde model hebben:

Merk Slechtste model Beste model
Apple 5 jaar 5 jaar
Fairphone 8 jaar 8 jaar
Google 7 jaar 7 jaar
Huawei 3.5 jaar 3.5 jaar
Motorola 2 jaar 3 jaar
Nothing 4 jaar 6 jaar
OnePlus 4 jaar 4 jaar
Samsung 7 jaar 7 jaar
Sony 3 jaar 3 jaar
Xiaomi 2 jaar 5 jaar